Narrow your search

Library

Hogeschool West-Vlaanderen (70)

Odisee (65)

UCLL (65)

VIVES (59)

Arteveldehogeschool (57)

Thomas More Kempen (52)

Hogeschool Gent (49)

Thomas More Mechelen (46)

AP (44)

KU Leuven (42)

More...

Resource type

book (69)

object (15)

audio (3)

image (2)

film (1)


Language

Dutch (67)

Undetermined (3)


Year
From To Submit

2022 (1)

2018 (2)

2017 (2)

2016 (2)

2015 (2)

More...
Listing 1 - 10 of 70 << page
of 7
>>
Sort by

Book
Niet-confessionele zedenleer in de klas : fundamenten voor vakdidactiek moraalwetenschappen
Author:
ISBN: 9789057187735 Year: 2018 Publisher: Brussel ASP

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Niet-confessionele zedenleer is een bijzonder vak in het basis- en secundair onderwijs. Het vormt jonge mensen tot actieve wereldburgers door hen in een krachtige leeromgeving te laten filosoferen over voor hen pertinente ethische vraagstukken. In tegenstelling tot de andere vakken gaat het huidige leerplan voor niet-confessionele zedenleer uit van procesdoelen. De leerkracht NCZ brengt een proces op gang waardoor de leerlingen zowel kennis verwerven als vaardigheden en attitudes ontwikkelen. Dit vakdidactisch handboek, samengesteld door experten, biedt houvast aan zowel de beginnende, als de ervaren leerkracht niet-confessionele zedenleer, als aan de student-leerkracht. Naast wenken voor de lespraktijk is dit boek een informatiebron voor alle geïnteresseerden en betrokkenen: ouders van schoolgaanden, collega’s levensbeschouwelijke vakken, schooldirecties, betrokkenen bij onderwijsbeleid, leden van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap of al wie daaromtrent vragen heeft. Het eerste deel behandelt de bijzondere totstandkoming van het vak binnen de ruimere context van het vrijzinnig-humanisme. Het tweede deel duidt de uniciteit van het vak in het onderwijslandschap. Het derde hoofdstuk focust op de bijzondere lespraktijk. Het vierde en laatste hoofdstuk betreft de vakdidactische studie. (Bron: covertekst)


Book
Onderweg stilstaan : filosoferen met kinderen en jongeren : 33 anekdotes en 11 schilderijen
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789462926974 Year: 2016 Publisher: Leuven Den Haag Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In Onderweg stilstaan zijn twee praktisch filosofen onderweg, en staan ze stil bij schijnbaar betekenisloze gebeurtenissen. Het zijn gebeurtenissen thuis, onderweg naar het werk of op reis die iedereen kan overkomen. Het zijn herkenbare gebeurtenissen.De auteurs beschrijven die gebeurtenissen in de vorm van korte verhalen, van anekdotes. Die anekdotes vormen de aanleiding om de werkelijkheid opnieuw te bekijken, aan de hand van filosofische vragen.In de anekdote zit een vraag vervat die je niet kan ontlopen. De abstractie wordt voelbaar.De auteurs verbinden het praktisch filosoferen met het leven van elke dag. De anekdotes vormen aanknopingspunten die het praktisch filosoferen laagdrempelig maken. Daarmee wordt het praktisch filosoferen niet alleen herkenbaar, toegankelijk en bruikbaar gemaakt, maar wordt de lezer ook gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan. Anekdotes verzamelen en er filosofisch over nadenken kan in principe iedereen.In het boek gaan de anekdotes van de auteurs vergezeld van poëtische schilderijen van de kunstenaar Miko Veldkamp. Net als verhalen zijn schilderijen immers een vertrekpunt om na te denken.


Book
Kan een bloemkool denken? : lessen in filosoferen
Author:
ISBN: 9789492398000 Year: 2016 Publisher: Leuven : Acco,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In Kan een bloemkool denken legt docent filosofie en auteur Jan de Bas op heldere en structurele wijze uit hoe je aan de slag kan met filosoferen met kinderen (FMK). De Bas doet dit aan de hand van vijf hoofdthema's uit de filosofie: zijn, denken, doen, taal en mens. Aan deze thema's koppelt hij onderwerpen zoals: geluk, liefde, onzichtbaarheid, identiteit, eerlijkheid en rechtvaardigheid. Voor elke leeftijdsgroep geeft hij suggesties hoe deze thema's in de lessen te behandelen. De Bas licht diverse beeldvormers toe in theorie en in hun praktische toepassing, zoals: het vier-tafel-experiment, denkwandelen, de filosofische meditatie en wasknijperwoorden. Ook het filosofische gesprek krijgt uitvoerig aandacht in dit boek. De auteur gaat eveneens in op het inrichten van een ‘wijsgerige leeromgeving', zoals een debathoek en een aforismenmuur. Een belangrijk principe van dit boek is dat elk kind de kans moet krijgen om te filosoferen. Daarom begint bijna elke les met een individuele opdracht of een persoonlijke vraag. Een groep kan immers pas als filosofische onderzoeksgroep fungeren als iedereen participeert. Kan een bloemkool denken biedt uitgewerkte opties voor implementatie van FMK op school: als onderdeel van andere vakken, als projecten of als apart vak. In dit boek staan concrete en onmiddellijk bruikbare opdrachtbladen voor leerlingen en instructiebladen voor docenten. Kan een bloemkool denken is een boek voor de praktijk met nuttige theorietips.


Book
Pesten aanpakken : lessenserie voor groep 4 tot 8 van het regulier en speciaal onderwijs
Authors: ---
ISBN: 9789023251521 Year: 2013 Publisher: Assen Van Gorcum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Met 'pesten aanpakken' kan een leraar in 5 lesdagen alle rollen met de klas bespreken die voor kunnen komen in een pestproces. De oefeningen uit deze lessenserie kunnen echter ook worden ingezet in het normale lesrooster, en door trainers en andere opleiders. 'Pesten aanpakken' kan preventief worden ingezet, maar ook wanneer er al wordt gepest op school. De aanpak is doeltreffend in het regulier én in het speciaal onderwijs.


Book
Dat kan ik niet ; Dat kan ik wel
Author:
ISBN: 9789464018608 Year: 2022 Publisher: Kalmthout Pelckmans

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Via twaalf (deels exotische) dieren wordt de lezer duidelijk gemaakt wat hij wel en niet kan. Op twaalf dubbelpagina?s komt eerst aan bod wat de genoemde dieren niet kunnen, maar de lezer vaak wel. Vervolgens wordt de lezer letterlijk een (vage) spiegel voorgehouden, met daarbij de vraag: Wat kan jij niet? Daarna moet het boek worden dichtgeslagen, op de kop worden omgedraaid en opnieuw geopend. Volgens hetzelfde procedé volgt dan de vraag wat de twaalf dieren wel kunnen, en de lezer misschien juist weer niet. Elke dubbelpagina heeft een vaste opbouw: op de ene pagina staat de illustratie van het dier en op de overliggende pagina staat de dierennaam. In het midden staat in een groter lettertype wat het dier wel kan, en rechtsonder staat een korte toelichting daarop. Deze uitgave maakt de lezer bewust van zowel zijn beperkingen als mogelijkheden ten opzichte van dieren. Het gevarieerde kleurgebruik is aantrekkelijk. De illustraties zelf zijn grote, vrij basale computeranimaties. Vanaf ca. 4 jaar.Silvester van der Pol© NBD Biblion


Book
Gesprek als grenservaring : een portret van filosoferen met kinderen als pedagogisch project
Author:
ISBN: 9789033479366 Year: 2010 Volume: 4 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Aan de basis van deze tekst ligt een filosofische ervaring. De ervaring van een onbehagen met de wijze waarop er vandaag gedacht en gesproken wordt over onderwijs en opvoeding, die zich ook uitdrukt in een welbepaalde opvatting en belangstelling voor filosoferen met kinderen (FmK). Als antwoord op deze ervaring is deze tekst een poging om los te komen van die opvatting en van die wijze van denken en spreken. Daarom is het geen analyse van FmK. Het is een portret dat toelaat de mogelijkheidsvoorwaarden waaronder FmK kan verschijnen in het licht te stellen. Zo opent het de mogelijkheid om een contrast te belichten tussen een vorm van FmK die het kind uitnodigt zichzelf op het spel te zetten en een vorm die ervoor zorgt dat niet buiten de regels van het spel kan worden getreden.


Book
Welbevinden op school (WOS) : samen werk maken van meer welbevinden in de klas en op school : werkmap.
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789078765011 Year: 2006 Publisher: Leuven : CEGO,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deel 1: visietekst Deze tekst beschrijft de visie die het samenwerkingsverband Welbevinden op School schraagt. De tekst gaat uit van de Provinciale Dienst Welzijn en Gezondheid en wordt onderschreven door alle partners van het samenwerkingsverband. Kenmerkend zijn onder meer de ervaringsgerichte kijk op onderwijs en de keuze voor fundamentele preventie. Deel 2: stappenplan Dit 'Stappenplan' wil scholen helpen de krachten te bundelen om werk te maken van meer welbevinden. Het biedt een kader om als school mogelijke initiatieven te plannen, uit te voeren en zo nodig bij te sturen. Het bevat ondersteunende materialen, o.m. een analyse-instrument dat helpt een duidelijk zicht te krijgen op verwezenlijkingen enerzijds en mogelijke groeipunten anderzijds. Dat stelt het schoolbestuur en schoolteam in staat om tot een gefundeerde vraag te komen betreffende nascholing, ondersteuning en/of het benutten van praktijkgerichte materialen. Deel 3: 'Welbevinden op School-gids Deze gids helpt scholen op zoek te gaan naar bekende en minder bekende (zorg)deskundigen, vormingsorganisaties of instanties. Die willen zich engageren binnen de visie en aanpak van de Provinciale Dienst Welzijn en Gezondheid. Uitgaand van haar eigen zorgvraag kan elke school op zoek gaan naar gepaste ondersteuning of hulp. Inhoudsopgave : 1. Visietekst 2. Stappenplan 3. Welbevinden op School-gids


Book
Bang voor faalangst ? : omgaan met faalangst in theorie en praktijk in de basisschool
Authors: --- --- ---
ISBN: 9054619368 9789054619369 Year: 2006 Publisher: Mechelen Leefsleutels Bakermat

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Wat is faalangst? Hoe merk je het op? Hoe ga je ermee om? We proberen de juf of meester zo veel mogelijk handvatten aan te reiken om kleuters en schoolkinderen met faalangst bij te staan bij elke nieuwe bange stap. Daarnaast vind je in dit boek een aantal creatieve werkvormen om in de klas te gebruiken. Zelfvertrouwen, vertrouwen in de andere, omgaan met angst en uitkopmen voor je mening zijn enkele van de thema's die hierbij aan bod komen. (Bron: covertekst)


Book
Leven met een pestverleden
Authors: --- ---
ISBN: 9789078765936 Year: 2010 Volume: *1 Publisher: Leuven Cego

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

‘Ik droom ervan eens een dag niet mezelf te moeten zijn.' – ‘We pakten een nerd vast, legden hem neer en knepen zijn keel dicht.' – ‘Mijn beeld van de speelplaats? Leraars die met een blinddoek rondliepen.' In Leven met een pestverleden getuigen slachtoffers én pestkoppen over hun schooltijd en de schade jaren later. Zeven verhalen die binnendringen. In een afzonderlijk hoofdstuk volgen deskundig commentaar en antwoorden op diverse vragen. Kunnen kleine kinderen zich inleven? Bestaan er vriendschappelijke relaties met een hoog pestgehalte? Welke kwaliteiten in opvoeding en onderwijs maken het verschil? Want je kunt meer dan toekijken. FOCUS is een reeks die de spotlights richt op actuele maatschappelijke fenomenen of problemen die zowel mensen binnen als buiten het onderwijs raken.


Book
Anders denken : filosoferen vanaf de basisschool
Author:
ISBN: 9789044126884 Year: 2010 Publisher: Antwerpen Garant

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het Filosofisch Onderzoek, een krachtige leermethode die het zelfvertrouwen en de spreekvaardigheid van kinderen gevoelig kan verbeteren, met ook een positief effect op andere schoolactiviteiten en op interacties in de buitenwereld. De lezer krijgt een overzicht van de oprichting van een ‘Community of Philosophical Inquiry’ (CoPI) in de kleuterklas, de lagere en de middelbare school, het buurthuis en daarbuiten. Ook worden heel wat tips en praktische ideeën aangereikt voor het welslagen van zo’n CoPI. Aan de hand van voorbeelden - gaande van vijfjarigen over ondermaats presterende tieners tot zelfs bejaarden - wordt aangetoond hoe deelnemers aan CoPI-sessies beter leren redeneren, kritisch en creatief leren denken en intellectuele eerlijkheid en moed leren tonen. Met hoofdstukken over de theorie en de ontwikkeling van Filosofisch Onderzoek, de oprichting van een onderzoeksgroep en het gebruik van een CoPI bij verschillende leeftijdsgroepen. Dit boek richt zich tot iedereen die actieve burgers van de 21ste eeuw wil klaarstomen. Het bespreekt Filosofisch Onderzoek, een krachtige leermethode die het zelfvertrouwen en de spreekvaardigheid van kinderen gevoelig kan verbeteren, met ook een positief effect op andere schoolactiviteiten en op interacties in de buitenwereld. De lezer krijgt een overzicht van de oprichting van een 'Community of Philosophical Inquiry' (CoPI) in de kleuterklas, de lagere en de middelbare school, het buurthuis en daarbuiten. Ook worden heel wat tips en praktische ideeën aangereikt voor het welslagen van zo'n CoPI. Aan de hand van voorbeelden - gaande van vijfjarigen over ondermaats presterende tieners tot zelfs bejaarden - wordt aangetoond hoe deelnemers aan CoPI-sessies beter leren redeneren, kritisch en creatief leren denken en intellectuele eerlijkheid en moed leren tonen. Met hoofdstukken over de theorie en de ontwikkeling van Filosofisch Onderzoek, de oprichting van een onderzoeksgroep en het gebruik van een CoPI bij verschillende leeftijdsgroepen is dit boek essentiële lectuur voor lesgevers, professionals en maatschappelijk werkers. (Bron: covertekst)

Listing 1 - 10 of 70 << page
of 7
>>
Sort by